Pahang Sedia Jadi Penganjur Bersama Sukan Sea 2027

Exco Komunikasi dan Multimedia, Belia, Sukan dan Badan-Badan Bukan Kerajaan Negeri Pahang Fadzli Mohamad Kamal
10/07/2024 10:59 PM

KUANTAN, 10 Julai (Bernama) -- Pahang bersedia menawarkan diri sebagai penganjur bersama Sukan SEA 2027 dengan menjadi venue kepada sukan hoki berdasarkan infrastruktur gelanggang yang lengkap di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi dan Multimedia, Belia, Sukan dan Badan-badan Bukan Kerajaan negeri Fadzli Mohamad Kamal berkata bagi merealisasikan hasrat itu, beliau akan membawa hal berkenaan  ke mesyuarat exco dalam waktu terdekat ini.  

"Dari segi infrastruktur, saya teruja untuk menawarkan sukan hoki tetapi kita akan lihat keperluan apabila ditawarkan. Saya rasa kita mampu, bagaimanapun ia perlu mendapat persetujuan Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Perjumpaan Bersama Atlet Sukan Malaysia (SUKMA) Ragbi dan Lawn Balls di Majlis Sukan Pahang (MSP) di sini hari ini.

Difahamkan tiga negeri sudah menyatakan minat menjadi penganjur bersama Sukan SEA 2027 setakat ini iaitu Sarawak, Pulau Pinang dan Sabah.

Mengenai persediaan kontinjen Pahang ke SUKMA 2024 di Sarawak, Fadzli berkata beliau sendiri turun padang menyaksikan persiapan 22 daripada keseluruhan 36 jenis sukan yang akan disertai atlet negeri itu di temasya dwitahunan kebangsaan berlangsung pada 17 hingga 24 Ogos ini.

"Masih ada ruang atlet melakukan persiapan tetapi dalam keterujaan berlatih untuk mendapatkan pingat, kita meminta pihak MSP memantau mereka secara dekat agar tidak tercedera.

"Setakat ini, senarai pendek bilangan atlet Pahang yang bertanding dalam 36 jenis sukan di SUKMA ialah 560 orang. Mereka ini akan dikumpulkan dalam satu kem di Kuantan selama tiga hari sebagai persiapan terakhir sebelum acara penyerahan bendera kontinjen dibuat pada 25 Julai ini," katanya.

-- BERNAMA